Voor wie is het Wmo-vervoer?
Het Wmo-vervoer is bedoeld voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen die op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente een indicatie hebben gekregen. Om in aanmerking te komen voor een indicatie Wmo-vervoer geldt, dat aangetoond moet worden dat iemand op grond van aantoonbare beperkingen op grond van ziekte of gebrek niet kan reizen met het openbaar vervoer of het OV op grond hiervan niet kan bereiken. Om dit vast te stellen kan een medisch onderzoek door een onafhankelijk arts plaatsvinden. Hierover kunt u informatie verkrijgen bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Wat kost Wmo-vervoer
Om gebruik te kunnen maken van het WMO-vervoer heeft u een vervoerspas nodig van uw gemeente. Voor een rit betaalt u naast een opstaptarief een tarief per kilometer. Klik hier voor de tarievenlijst. De gemeente bepaalt hoeveel kilometers u maximaal per jaar mag reizen.
Hoe werkt dit Wmo-vervoer?
Als u via de gemeente een indicatie voor het Wmo-vervoer heeft ontvangen kunt u gebruik maken van de Regiotaxi . Via het telefoonnummer van de vervoerscentrale of via de website kunt u minimaal twee uur (liever eerder) van te voren een rit boeken (in West Zeeuws-Vlaanderen tot uiterlijk 20.00 uur).
U kunt alleen een rit bestellen wanneer het vertrek- of bestemmingsadres in Zeeuws-Vlaanderen ligt. Als Wmo-pashouder mag er per rit maximaal 1 persoon met u meereizen. De meereizende betaalt hetzelfde tarief als u.
Tijdstippen van reizen
Reizen met Regiotaxi is mogelijk tussen 7.00 en 23.00 uur. De eerste rit vangt aan om 07:00 de laatste rit kan eindigen om 23:00. Tijdens feestdagen kunnen afwijkende tijden worden vastgesteld.
Aantal kilometers per jaar
Per jaar mag u met de Regiotaxi maximaal de aan u toegekende kilometers reizen. Dit kan varieren tussen de 0 en 3000 km. Het vertrek-of eindpunt van de rit moet binnen Zeeuws-Vlaanderen liggen. Het vervoergebied omvat het grondgebied van geheel Zeeuws-Vlaanderen. Binnen heel Zeeuws-Vlaanderen kunt u tegen € 0,33 per kilometer reizen en is er geen beperking gesteld aan de lengte van de rit.
- Een bestemming buiten Zeeuws-Vlaanderen mag niet meer dan 30 kilometer vanaf het huisadres zijn. Binnen Zeeuws-Vlaanderen zijn geen grenzen gesteld aan de maximale lengte van een rit.
- het is mogelijk om tegen het WMO-tarief van € 0,33 per kilometer, buiten Zeeuws-Vlaanderen, verder dan 30 km te reizen naar zogenaamde puntbestemmingen.
Puntbestemmingen voor Hulst, Sluis en Terneuzen
- alle ziekenhuizen in de provincie
- alle ziekenhuizen in Brugge
- het UZ in Gent & Maria Middelares
- Emergis(Oostmolenweg in Kloetinge)
- Visio (Goes)
- Gardeslen (Goes)
- Stolmed kliniek (Goes)
De volgende extra puntbestemmingen zijn vastgesteld per gemeente.
- Voor de inwoners van gemeente Hulst: ziekenhuis in Sint Niklaas
- Voor de inwoners van gemeente Sluis: ziekenhuizen in Eeklo, en Knokke
Medische begeleiding
Indien medische begeleiding tijdens de rit noodzakelijk is, moet er een medisch begeleider meereizen. In de gemeenten Hulst en Sluis reist deze begeleider tegen hetzelfde tarief als de WMO-pashouder. In de gemeente Terneuzen reist deze medische begeleider gratis mee. Hiervoor is wel een extra indicatie nodig. Deze kunt u bij de gemeente aanvragen.
Wilt u buiten het vervoergebied in Nederland reizen dan is er een mogelijkheid om uw reis via het bovenregionale vervoerssysteem VALYS te regelen (tel. 0900-9630 of via www.valys.nl). Valys is mogelijk vanaf 25 km per rit.
Wat moet u verder nog weten?
Voor het reizen met Regiotaxi gelden een aantal algemene regels, bedoeld om de veiligheid en het reiscomfort van u en uw medereizigers te garanderen. Bekijk het overzicht van de algemene regels